Szilikonos hegkezelések

A SZILIKONOS HEGKEZELÉSEK

A szilikonos hegkezeléseket az 1980-as évek elejétől alkalmazzuk sikerrel, elsősorban a keloidos azaz a burjánzó (orvosi nevén a hipertrófiás) hegek kezelésére. A szilikonos készítmények hatóanyaga egy szilikon vegyület, az úgynevezett polisziloxán. Ezt az anyagot különböző formában, különböző szilárdságú készítményként alkalmazzuk. A leghatásosabb szilikonos hegkezelő módszer a szilikon tapasz. Hatása azon alapul, hogy igazoltan megakadályozza a heg felszínének párologtatását. Azáltal, hogy a heg nem képes vizet párologtatni, nem szellőzik, a víz benne reked. A heg belsejében felszaporodó víz gátolja a heg 90 %-át alkotó kollagén rostokat termelő sejtek működését. Mivel ezek a kötőszöveti sejtek fokozottan működnek és a keloidos hegekben túl sok kollagént termelnek. Ez a folyamat a keloidos heg oka. Elsőként választandó hegkezelő módszer a keloidos hegek otthoni kezelésére. A kezelést a keloidos heg állapotától függően min. 2-3 hónapig kell alkalmazni.

Ha már most konkrét kérdése van, akkor okostelefonon megérintve az alábbi képet azonnal tárcsázhat minket:
KELOIDOS BURJÁNZÓ NYAKI HEG SZILIKON TAPASZOS KEZELÉS ELŐTT

KELOIDOS BURJÁNZÓ NYAKI HEG SZILIKON TAPASZOS KEZELÉS ELŐTT

A szilikonos hegkezelés típusai: a tapasz, a stift, a kenőcs, a spray. A leghatásosabb a szilikon tapasz, ezt követi a szilikon spray és a szilikon stift holtversenyben a második helyen. A legkevésbé hatásos módszer a szilikonos kenőcs vagy gél. Sokféle termék érhető el hazánkban. Az egyes márkák között jelentős ár- és minőségbeli különbség van!

KELOIDOS NYAKI HEG SZILIKON TAPASZOS KEZELÉS UTÁN 4 HÓNAPPAL

KELOIDOS NYAKI HEG SZILIKON TAPASZOS KEZELÉS UTÁN 4 HÓNAPPAL

Hogyan végezzük a szilikonos hegkezelést?

A heg langyos szappanos fürdetése után szárazra kell törölni. A szilikon készítményt naponta 10-12 óráig kell megszakítás nélkül a hegen hagyni. Eltérő alkalmazási javaslatok léteznek. Több gyártó folyamatos, 24 órán át tartó kezelést javasol. Gyakorlatomban a félnapos megszakításokkal végzett kezelést részesítem előnyben, kedvező tapasztalataimra alapozottan. A készítmények szappanos vízzel lemoshatóak. Tisztálkodásra tusfürdőt vagy más olajosabb és hidratáló hatású anyagot ne használjunk, mert köztes réteget képez/het a szilikon és a hegfelszín között. A tapasz óvatosan csapvízzel leöblíthető. Kéretik nem tapogatni. Óvatosan a tartó tokba visszahelyezni. A konzultáció része a hegkezelés mikéntjének a betanítása. Gyakran méretvétellel és rajz segítségével mutatom be a termék használatát.

Milyen hegtípusok kezelésére javasolt a szilikon tapasz?

Elsőként választandó hegkezelő módszer a vonalas (lineáris) hipertrófiás = keloidos hegek esetében. Friss műtéti hegek (azaz az éretlen hegek) esetében megelőzési javallattal alkalmazandó a műtét utáni 7.-8. naptól. Keloidok esetében mérhető terápiás választ nem volt igazolható, de a keloidok ellen minden fegyvert be kell vetni álláspont alapján senkit sem beszélek le használatáról.

Milyen szilikon hegkezelő termékeket válasszunk?

Tapasztalataim szerint az eredeti innovatív termékek a leghatásosabbak. Az EPIDERM szilikon tapasz (Biodermis, USA) ezen túlmenően praktikus, sokkal kényelmesebb a beteg számára a használata , és nem utolsó sorban a legjobb ár-érték arányú termék is a hazai piacon. Itt jegyzem meg, hogy nem vagyok érdekelt a termék forgalmazásában. De érdekelt vagyok abban, hogy az általam kezelt betegek a leghatásosabb és a számukra a legkedvezőbb terméket használják! A Biodermis termékpalettájában érhető el a Pro-sil stift, mely egy félig szilárd hegkezelő szilikon készítmény. Kérjen tanácsot kezelő orvosától, hogy milyen márkát, milyen terméket válasszon. A heg nagysága, elhelyezkedése, típusa, állapota és egyéb sajátos jellemzői mind-mind befolyásoló tényezők. Egy rövid példával teszem érthetővé, hogy mire gondolok. Adott egy fülkagyló keloidos heg, melyet szilikon készítménnyel javasolt kezelni. A fülkagyló dimbes-dombos felszínére hiába szeretnénk felragasztani egy szilikon tapaszt, ez egyszerűen lehetetlen. Ebben az esetben elsőként választandó a szilikon stift, vagy a szilikon spray, mivel erre az egyenetlen és hullámos testfelszínre hatékonyan felvihető. Adott egy a hasfal közepén végi futó függőleges, 25-30 centiméteres heg. Mit válasszunk ide, hogy hatásos és a heg nagy mérete miatt gazdaságos is legyen? A stift, a spray és a kenőcs is nagy mennyiségben fogyna, a velük végzett kezelés főleg drága , de kényelmetlen és időigényes is lenne. Választandó termék az EPIDERM szilikon tapasz, melyből nagy méret- és formaválaszték áll rendelkezésre. A sima hasfali felszínre könnyen, gyorsan felragasztható a tapasz.

A szilikon hegkezelő termékek ára

Import termékek lévén, eladási árukat a Forint és USA dollár árfolyama határozza, ill. változtathatja meg. Tájékoztató árak, 2016 nyarán. EPIDERM szilikon tapasz (14 cm) 16.000 Ft. Pro-sil stift (kicsi) 7.000 Ft. Egy-egy termék kb. 3 hétig tartó kezelésre elegendő.


Dr. Kelemen Ottó


Keresés az oldalon

Kövessen minket Facebookon!

Médiamegjelenések

Keloidos hegek fotói

PhD dolgozatom a témában

Itt lehet letölteni PhD dolgozatomatphd_dolgozat

Fényképek

error: Content is protected !!