Striák eltüntetése

A STRIÁK ELTÜNTETÉSE

A striák eltüntetésével és kezelésével kapcsolatos kérdések nagyon gyakoriak. Ennek véleményem szerint két fő oka van. Egyrészről nagyon sok hölgy szenved a striáktól, másrészről a médiák által túldimenzionált fiatalos, szép, tökéletes megjelenés hangsúlyozása, amibe néhány aprócska comb vagy csípőtáji vagy fenéktájéki stria sem fér bele.

Ha már most konkrét kérdése van, akkor okostelefonon megérintve az alábbi képet azonnal tárcsázhat minket:

Mit jelent a stria szó?

A stria szó latin eredetű. A latin nyelv, mint a klasszikus orvosi nyelv stria alatt csíkot, barázdát, ráncot ért. A hétköznapi beszédben a csík jelentése terjedt el. A striás bőr a csíkos bőrt jelenti.

Mi a stria? Hogyan alakul ki a stria?

A stria angol megfelelője a „stretch marking” kifejezés, mely elnevezés a stria kialakulásának mechanizmusát is tartalmazza. Magyarul: tágulási csík. Stria képződik, ha a bőr nem képes megfelelő ütemben tágulni, ha valamilyen változás miatt erre lenne szükség.

Hogyan képzeljük el a stria kialakulásának a folyamatát? A bőr hasonlóan szabályos szerkezetű szerv, mint egy ruha szövete. Ha a ruha szövetének a folytonossága megszakad, a ruha rosszabb esetben elreped, vagy csak látható módon károsodik, mert elszakad benne egy-két szövetszál. És ez a károsodás a ruha, a szövet kellős közepén nem javítható meg. A bőrben lévő rugalmas rostok nem képesek az őket ért hatásnak megfelelően kitágulni és elszakadnak, mint a szövetben a szálak.

Elhízás után kialakult hasfali striák

Elhízás után kialakult hasfali striák

Mi okozza a striaképződést?

Striaképződést okoz minden olyan állapot, betegség amikor a bőr nem képes kellő ütemben tágulni és folytonossága, rugalmassága megszakad. A striák leggyakoribb oka a gyors hízás, vagy a váltakozó hízás – fogyás – hízás. Hasonló módon okoz elsősorban a hasfalon, néha a csípő-deréktájon is striákat a terhesség. A gyorsan növekedő terhes méh helyet követel magának, kitágítja a hasfal izmos rétegét, és a bőrt is. Ennek a terhességi folyamatnak a következtében alakulnak ki a szülés utáni kötényhas. A hasfali izompalást kitágult, az egyenes hasizmok a középvonalban eltávolodtak egymástól (úgynevezett rectus diastasis) és a szülést követően csak részlegesen tudtak visszahúzódni eredeti helyzetükbe. A bőr a sok striától petyhüdt és csíkos lett. Fogyás után a tartás nélküli striás bőr kötényszerűen lóg, ill. az egyenes hasizmok tágulata miatt a hasfal pocakszerűen elődomborodik álló testhelyzetben a bordák szintjéből (fekve ez teljesen beesik a bordák szintje alá). Ritkábban találkozunk a szteroid gyógyszeres kezelés következtében kialakult striákkal. Az alapbetegség kezelésére nagy és növekvő adagban, hosszú ideig adott szteroid gyógyszer mellékhatása a szövetekben vizenyőt és zsírszaporulatot is okoz. A bőr ez esetben sem képes kellő ütemben kitágulni. Hormonális (endocrinológiai) betegségek tünetei is lehetnek a striák.

Elhízás utáni kiterjedt hasfali striák és lógó zsíros kötényhas miatt végzett műtét eredménye

Elhízás utáni kiterjedt hasfali striák és lógó zsíros kötényhas miatt végzett műtét eredménye

Eltüntethető-e a stria?

Az orvostudomány mai tudása szerint a striák teljesen nem tüntethetőek el. Sokféle stria ellenes kezelést ismerünk, kezdve a krémektől az ultrahangon át a rádiófrekvenciás bőr feszesítésekig. A stria krémek és kenőcsök a friss, lilás-pirosas színű striák sorvadási, elhalványulási folyamatát gyorsítják fel, de a striákat nem szüntetik meg. Hatásukra halvány, fehéres-szürkés színűvé válnak a bőr tágulási csíkjai.

A különféle non-invazív bőrfeszesítő kezelések hatása átmeneti. A kezelés befejezése után néhány héttel visszatér a striás bőr terület petyhüdtsége.

A kollagén rost termelődést beindító kezelések sokat javíthatnak a striák szabad szemmel látható állapotán. Ilyen kezelések a mikrodermabrázió, a dermaroller, egyes mezoterápiák és egyes lézer kezelések. Hangsúlyozom, hogy egyik módszer sem képes helyreállítani a sérült bőr szerkezetét, folytonosságát. De a striák szomszédságában újonnan képződött ún. neo-kollagén tartósan javítja a bőr rugalmasságát.

Elhízás utáni kiterjedt hasfali striák és lógó zsíros kötényhas műtéti eredménye

A striák műtéti kezeléséről

Végül röviden megemlítem, hogy a striák műtéti kezelése is lehetséges. Jellemző példa erre a terhességi csíkos kötényhas miatt végzett műtét, a hasplasztika: a kötényhas eltávolítása. Az esetek nagy részében a striákat tartalmazó bőrt teljes egészében nem lehet kimetszeni, de a köldök körüli striák a műtét által a szeméremdomb fölé kerülnek, a bikini vonalba. Hasonló műtétek lényegében a comb- és a felkarplasztikák, amikor a petyhüdt, striás bőr-zsír felesleget eltávolítjuk. A test többi részén is lehetséges ilyen típusú, stria eltávolítással járó műtéteket végezni (hát, törzs, csípő, derék, comb külső felszíne, stb.). Több esetben végeztem szteroid kezelés következtében kialakult striák célzott kimetszését. A striát, mint egy tartás nélküli bőrelváltozást kimetszettem, és az ép feszes bőr varratával elért finom heg kielégítő eredményt adott a beteg számára. A 2-3 centiméter széles stria helyett egy 2-3 milliméter széles finom heg maradt vissza.

Szteroid kezelés következtében kialakult felkari és mell striák

Szteroid kezelés következtében kialakult felkari és mell striák

A regeneratív plasztikai sebészet egyik fő módszere, a saját zsír feltöltés, mellyel biztató eredményeket értek el válogatott beteganyagon. Heges környezetben és Drakula-kezeléssel együttesen egyes esetekben ajánlható beavatkozás.


Dr. Kelemen Ottó


Keresés az oldalon

Kövessen minket Facebookon!

Médiamegjelenések

Keloidos hegek fotói

PhD dolgozatom a témában

Itt lehet letölteni PhD dolgozatomatphd_dolgozat

Fényképek

error: Content is protected !!