Minor keloid

A MINOR KELOID

A minor keloid szó szerint a kis méretű keloid típust jelenti. Általában körülhatároltan növekvő, viszonylag kis méretű (azaz az 5 centiméteres átmérőnél kisebb), de a bőr felszínéből erősen kiemelkedő (0.5 – 1.0 cm között), kékes – lilás színű, kifejezetten kemény tapintatú, alapjához kapaszkodó heg. Kezdettől fogva erősen viszkető és fájdalmas. Kezelés nélkül egyre fájdalmasabbá válik, oly annyira, hogy a beteg ruházatának az érintése is fájdalmat vált ki. A kiváltó sérülés után kb. fél éven belül jelenik meg. A kiváltó ártalom által okozott sérülés határait minden esetben meghaladja. Lassan, de kezelés nélkül megállíthatatlanul növekszik. A minor keloid kezelés nélküli, spontán nyugalomba kerülése nagyon ritkán észlelhető. Sok esetben szőrtüszőgyulladásból vagy kisebb pattanásból keletkezik. Más sérülés nem érte a bőrt, a pattanást nem nyomták ki, de ennek ellenére keloid alakult ki, mert a gennykeltő baktériumok okozta gyulladás a bőr mély irha rétegébe terjedt. Gyakori és tipikus eset, amikor a keloid veszélyes testtájakon végeznek helyi érzéstelenítésben járó beteg (ambuláns) „kisműtétet”. Szemölcsök, anyajegyek, egyéb jó indulatú bőrelváltozások, bőrfüggelékek kimetszése történt a fülcimpán, a fülkagylón, a mellcsonton, a dekoltázs területében, a váll-háttájékon.

Ha már most konkrét kérdése van, akkor okostelefonon megérintve az alábbi képet azonnal tárcsázhat minket:
Férfi fülkagylón kiújult, erősen növekedő minor keloid

Férfi fülkagylón kiújult, erősen növekedő minor keloid

A minor keloidok műtét nélkül is eredményesen kezelhetőek. A keloid műtétek azonban mindig összetett kezeléssel járnak: sugárkezelés, hegkezelés, után követés kötelező. A minor keloidok az egyszerű sebészi kimetszés és varrat után közel 100%-ban kiújulnak! A keloid kiújulása súlyosabb panaszokat okoz és a beteg állapota, életminősége nagy mértékben romlik.

Férfi mellkason, a mellcsont felett elhelyezkedő,

Férfi mellkason, a mellcsont felett elhelyezkedő,

Major keloid: nagy kiterjedésű, a bőr felszínéből kifejezetten kiemelkedő (2- 3 cm –től akár 5 cm-ig is!), gyorsan és kezelés nélkül akár évekig is növekvő, burjánzó heg . Színe kékes-szürkés, mély bordó árnyalatokkal tarkítva. Komoly fájdalommal, és egyéb szubjektív panaszokkal jár, a beteg néha a ruhaneműje érintését sem tudja elviselni. Kemény tapintatú, szívós, de az alapján ill. a szubkutíszon elmozgatható, azt nem szűri be. Predilekciós területei: a szegycsont környéke, a nyak, a váll, a hát, a fülkagyló. A törzsön a szeborreás dermatitiszes Arnosan-háromszög, de bármely testrészen kialakulhat. Komplex kezelés ellenére is az esetek 30-40 %-ban kújul. A recidív KK mindig súlyosabb.

Fülcimpán növekvő minor keloid

Fülcimpán növekvő minor keloid


Dr. Kelemen Ottó


Keresés az oldalon

Kövessen minket Facebookon!

Médiamegjelenések

Keloidos hegek fotói

PhD dolgozatom a témában

Itt lehet letölteni PhD dolgozatomatphd_dolgozat

Fényképek

error: Content is protected !!