Kenőcsös hegkezelések és kiegészítő hegkezelések

KENŐCSÖS HEGKEZELÉSEK ÉS KIEGÉSZÍTŐ HEGKEZELÉSEK

A hegkezeléssel kapcsolatos nagy és egyre növekvő igénnyel találkozom munkám során. Egyrészt az esztétikai plasztikai műtéteket követő megelőző hegkezeléssel kapcsolatos igényekről beszélek. Mellplasztika eredményét ne csorbítsa egy esztétikailag kevésbé harmonikus heg, a keloidos hegekről nem is szólva. Már a műtéti sebek kezelése is nagy gondossággal történik. Ezüst tartalmú kötszereket alkalmazok a sebgyógyulási zavarok megelőzésére. A varratokat speciális sebtapaszokkal tehermentesítem. A sebgyógyulás lezajlása után pedig javaslatot adok szilikonos krém vagy más hegkezelő krém, kenőcs vagy zselé használatára. A szilikon hegkenőcsök és zselék hatásossága között érdemi különbséget nem tapasztaltam. Egyformán hatásos a szilikon tartalmú Xaregel, a Zeraderm, a Dermatix, a Remescar, a Kelo-cote, a Cimesil, a Cicacare stb. A szilikonos kenőcsök ára 7.000 Ft-tól indul.

Ha már most konkrét kérdése van, akkor okostelefonon megérintve az alábbi képet azonnal tárcsázhat minket:

Mi a különbség a Contractubex gél és a szilikon hegkenőcsök között?

A szilikon hegkenőcsök csak szilikont (összekapcsolt szilikon molekulákat) tartalmaznak, mely egy zselésítő anyaggal együtt fejti ki hatását. A szilikon hegkrémek mást nem tartalmaznak. Ellentétben a Contraxtubex géllel, mely viszonylag sok hatóanyagot tartalmaz, tehát teljesen eltérő a hatása és a hatásossága. Besorolása alapján bőrlágyító és bőrpuhító készítmény. Fontosabb hatóanyagai a vörös hagyma kivonat és a heparin, mely egy véralvadásgátló vegyület. Tartalmaz még allantoint, mely a bőrt puhítja. Továbbá paraben-t, mely az egyik alap- és vivőanyaga: gyakran okoz túlérzékenységi reakciót. Tapasztalaton alapuló véleményem szerint a két heg gél nem említhető egyazon platformon. Amíg a Contractubex gélnek „csak” segítő és támogató hatása van az éretlen és a keloidos hegek érési folyamatában, addig a szilikon heg kenőcsök terápiás = gyógyító hatással bírnak!

Milyen hatása van az Aloe vera készítményeknek a hegekre?

Korunk divatos étrend kiegészítőinek egyike az Aloe vera nevű növényből előállított készítmények. A növény mintegy 200 különféle vegyületet tartalmaz, melyek között vitaminok, ásványi és nyomelemek, szénhidrát típusú (ez egyfajta növényi cukor) vegyületek a meghatározóak. A bőrre zselé formátumban kenve az Aloe verát, kellemes bőrápoló, nyugtató, megújító, puhító, hidratáló stb. hatást tapasztalunk. A hegek esetében egy mérsékelt segítő-támogató hatást mutattak ki. A kóros hegek kezelésében mérhető terápiás hatása nem volt az Aloe vera készítményeknek. Személyes tapasztalatom, hogy étrend kiegészítőként hatásos. A hegek ápolását segíti és a friss műtéti hegek szubjektív állapotát javítja. Ismétlem: gyógyító hatás nélkül a keloidos hegekre és a keloidokra.


Dr. Kelemen Ottó


Keresés az oldalon

Kövessen minket Facebookon!

Médiamegjelenések

Keloidos hegek fotói

PhD dolgozatom a témában

Itt lehet letölteni PhD dolgozatomatphd_dolgozat

Fényképek

error: Content is protected !!