Hegkezelés gyakori kérdések

Hegkezelés gyakori kérdések

Ha már most konkrét kérdése van, akkor okostelefonon megérintve az alábbi képet azonnal tárcsázhat minket:

El lehet-e teljesen tüntetni a hegeket?

A hegek teljes egészében nem tüntethetőek el. Manapság az orvostudomány nem ismer olyan eljárást, amellyel egy heg 100 %-ban eltüntethető. A hegeket csak részlegesen lehet eltüntetni, eltávolítani.

Mi a hegkorrekció menete? Mivel jár általában a műtét?

Első lépés a konzultáció, mely átlagosan 30-60 percig tart. A kezelési terv elfogadását követően el is kezdődik a hegkezelés. Csak az arra alkalmas állapotba került hegen történik meg később a hegplasztika. Pontos utasításokat adunk mindenre, szóban és írásban. Ha sugárkezelésre is szükség lesz, azt előjegyzett időpontra szervezzük meg. A műtétről és a műtéti érzéstelenítésről külön részletes írásbeli tájékoztatást adunk. Utókezelés kötelező, amire betanítjuk és segédeszközzel ellátjuk, otthonában végzi a beteg. Után követés ajánlott. Tilalmak: sport, napozás, szolárium, szauna, kozmetikus, rágógumizás, stb. (testre szabott ideig).

Milyen kockázatokkal jár a hegkorrekció?

A lehetséges műtéti utáni korai szövődmények: a sebgyógyulási zavarok, váladékozás, a bevérzés, a savózás, sebgennyedés, a felszívódó varratok kilökődése, stb. A lehetséges műtét utáni késői szövődmények: a kóros/keloidos heg kiújulása, hegpanaszok, nem kielégítő esztétikai eredmény, stb. Az altatásban végzett műtéteknél az altatás lehetséges kockázatairól az altató orvos ad felvilágosítást. Altatás esetén minden esetben alkalmazunk 10 napos trombózis megelőzést, ill. esetenként antibiotikumot is a sebfertőzés megelőzésére.

Mennyibe kerül a hegkezelés, mennyibe kerül a hegkorrekció?

Az árjegyzékben megtalálhatóak az egyes kezelések és műtéttípusok árai. itt lehet tájékozódni és kalkulálni. A konzultációs leletben pontosan szerepel minden költség. A kezelések díja eseti. Például az injekciós hegkezelés díja 10.000 Ft alkalmanként. A műtéti díjak all inclusive tartalmaznak minden költséget, járulékos költségek nincsenek és a műtétek utáni ellenőrző vizsgálatok 3 hónapig/a gyógyulásig díjmentesek.

Milyen esetben van szükség sugárkezelésre?

A sugárkezelést a keloidok műtéte után 24 órán belül kötelező megkezdeni. A sugárkezelés több részletben történik. Általában 5 – 6 , ritkán 7 – 8 részletben adják meg a műtéti sebre a lágy röntgen sugarat. Ez egy kis dózisú bőrfelszíni sugárkezelés, mely keverendő össze a daganatos betegek nagy dózisú, más sugarat használó kezelésével! A sugárkezelést erre specializálódott szakorvos határozza meg és végzi. A friss műtéti sebeket sebegyesítő tapaszokkal fedjük és rögzítjük. A tapaszokon színes tollal jól láthatóan kirajzolom a varratvonalat, hogy a sugarazáskor egyértelmű legyen lefutása. A tapaszokat én cserélem ki, más nem nyúl/hat hozzá!

Milyen garanciát adnak a kívánt eredmény elérésére és tartósságára?

A kezeléssel/műtéttel elérni kívánt eredményt írásban rögzítjük, pontosan meghatározva annak valószínűségét. Ezek a számok tapasztalaton alapulnak. Például keloid műtéte esetén a kiújulás átlagos statisztika valószínűsége 33 %-os, azaz 3 operált beteg közül 1 esetben várható a heg kiújulása. A keloidos hegek esetében ez az arány kedvezőbb. A tartós műtéti eredmény feltétele a hosszú távon fegyelmezetten együttműködő beteg. Keloid műtéte után 4 – 5 éves után követés javasolt.


Dr. Kelemen Ottó


Keresés az oldalon

Kövessen minket Facebookon!

Médiamegjelenések

Keloidos hegek fotói

PhD dolgozatom a témában

Itt lehet letölteni PhD dolgozatomatphd_dolgozat

Fényképek

error: Content is protected !!