A VONALAS HIPERTRÓFIÁS HEG: A „KELOIDOS HEG”

A VONALAS HIPERTRÓFIÁS HEG: A „KELOIDOS HEG”

Leggyakrabban műtétek, illetve meghatározott sérülések (metszett, vágott, enyhébb zúzott sebek) következtében jön létre. Kezdetben élénk vöröses-pirosas színű, gyakran látható egyes területeiben kékes-lilás színárnyalat is. A bőr felszínéből jól láthatóan kiemelkedik, de magassága nem haladja meg az 5 millimétert. A keloidos heget létrehozó sebzés határait soha nem haladja meg, a szomszédos ép bőrben nem terjed tovább. Pálcikaszerű vagy botszerű heg. Általában 6-12 hónapon keresztül növekszik, burjánzik.

Ha már most konkrét kérdése van, akkor okostelefonon megérintve az alábbi képet azonnal tárcsázhat minket:

A hegfájdalom és a hegviszketés fokozódó panaszokat okoz a betegnek. Később kezelés nélkül is lassú spontán hegsorvadás jeleit mutatja és a hegpanaszok is csökkennek. A teljes nyugalomba kerülési folyamat hegkezelés nélkül akár 2 évnél tovább tarthat. Az aktív hegek kemény tapintatúak, de alapjukon könnyen elmozgathatóak. A sorvadásnak indult keloidos hegek felszínén a heghám könnyen ráncolhatóvá válik. A hegsorvadás mindig szakaszosan zajlik.

Keloidos (vonalas hipertrófiás) heg vakbélműtét után

Keloidos (vonalas hipertrófiás) heg vakbélműtét után

A hipertrófiás (keloidos) hegképződés okai alapvetően helyi rizikó tényezőkben határozhatóak meg: szövődményes sebgyógyulás után (sebgennyedés, savózás, fonalsipolyok, sebszétválás stb.), nagy ízületek feletti nagy bőr-izomfeszülések miatt (mellcsont, csípő, térd, váll, lapocka) bizonyos bőrtípusok esetén (aknes, pattanásos, zsíros bőr), napfény és szolárium okozta UV-terhelés következtében stb. A kellően aktív és kellően nagy méretűre nőtt hipertrófiás hegeket nevezik keloidos hegeknek. A legtöbb hegpanaszt ezek a keloidosnak nevezett hegek okozzák. A megelőző hegkezelés minden esetben kötelező! A hegkorrekció az esetek nagy részében nem kerülhető el.


Dr. Kelemen Ottó


Keresés az oldalon

Kövessen minket Facebookon!

Médiamegjelenések

Keloidos hegek fotói

PhD dolgozatom a témában

Itt lehet letölteni PhD dolgozatomatphd_dolgozat

Fényképek

error: Content is protected !!