A kiterjedt égési (hipertrófiás) heg

A KITERJEDT (ÉGÉSI) HIPERTRÓFIÁS HEG

Mély és súlyos égéssérülések következtében alakul ki. A mély égéssérülések közé tartozik a mély másodfokú, a harmadfokú és a negyedfokú égéssérülés. Égéssérülést sokféle hatás (magas hő, savas vagy lúgos anyagok, elektromos áram stb.) okoz. Az égési hipertrófiás hegek is rendkívül nagy alaki, nagyság- és elhelyezkedésbeli változatosságot mutatnak. Emiatt az hipertrófiás (égési) hegeket sok esetben keloidosnak nevezik és keloidosnak tartják.

Ha már most konkrét kérdése van, akkor okostelefonon megérintve az alábbi képet azonnal tárcsázhat minket:

Színük eleinte élénk vagy haragos vöröses, de idővel lassan halványul. Alakjuk szabálytalan, sokszor amorf és bizarr formákat produkál. A hegképződés azonban a sebzés határain belül marad. Felszínük és tapintásuk, hasonlóan más jellegzetességeikhez, rendkívül változatos, heterogén képet mutat. A hegérés, a hegsorvadás évekig is elhúzódó folyamat, szakszerű kompressziós kezelés esetén is. A nagyobb ízületek szomszédságában gyakran alakulnak ki hegkontraktúrák, húzó és húrszerűen feszülő hegek. Ugyanakkor más testtájon már sorvadásnak indult hegrészletek is észlelhetőek ugyanazon a betegen. Az elsőfokú és a felszínes másodfokú égéssérülés nem igényel műtéti ellátást.

Régi mély égési hegek

Régi mély égési hegek

A szakszerű konzervatív kezelés és a szövődménymentes gyógyulás után nem maradnak vissza hipertrófiás hegek, csak a bőr foltos elszíneződése emlékeztet az égéssérülésre. A mély égéssérülések kezelése összetett: a műtétek és a hosszan tartó kompressziós (szorító ruházat viselésével járó) kezelést egyéb hegkezelő módszerekkel támogatjuk (krém, kenőcs).


Dr. Kelemen Ottó


Keresés az oldalon

Kövessen minket Facebookon!

Médiamegjelenések

Keloidos hegek fotói

PhD dolgozatom a témában

Itt lehet letölteni PhD dolgozatomatphd_dolgozat

Fényképek

error: Content is protected !!